Fredrikstaddrakten er utformet av Synnøve Thomassen og Edel Hauge.

Bestilling av drakten kan gjøres i systuen hos Levende Landliv, der får man veiledning i brodering av drakten. Det tas mål og drakten klippes og monteres til kunden.

Edel Hauges inspirasjon til drakten kom i forbindelse med utvelgelsen av kommuneblomstene i Østfold. Markblomstene i broderiet setter fokus på det biologiske mangfoldet i Fredrikstadområdet.

Biolog Jan I. Båtvik sto for utvelgelsen av markblomstene som skulle representere de forskjellige kommunene i fylket. Borge fikk Saltsoleie. Kråkerøy Blodstorkenebb, Rolvsøy Blåklokke, Onsøy Nattfiol og Fredrikstad fikk Tiriltunge. Brodermønsteret til drakten tar utgangspunkt i kommuneblomstene satt sammen til en bukett. Etter komunesammenslutningen valgte Fredrikstad Nattfiol som kommuneblomst.

Drakten er todelt med liv og stakk, skjorte og cape hører og med. Materiale er grått ullstoff som symboliserer granitt og steinhoggertradisjonene i Fredrikstadområde. Livet har broderi med blomsterbuketter, det samme har stakken. Broderiet er bundet sammen med en brodert bord av måker og blåskjell, og foran på livet og capen er kommuneblomstene brodert.

Bak på livsstykket og capen er det brodert en Nattfiol omkranset av en terrakottafarget ramme. Fargen henspeiler den gamle teglverkstradisjonene langs Glomma. Skjorten er i hvit bomullstoff med en blondekant rundt hals og ermlinning.

Det er også utarbeidet sølv til drakten, en sølvmalje, mansjettknapper og to båtformede sølvmaljer øverst på livstykke som holdes sammen av et sølvkjede.

Draktsølvet er dekorert med en bølgebord rundt en stein i granitt.

Drakten er publisert i boken Bunader i Østfold, og Norsk Bunadleksikon. Den står for tiden utstilt i foajeen på Fredrikstad Rådhus, frem til juni 2018.

 

 

 

 

 

 

 For tiden utstilt i foajeen hos Fredrikstad Kommune, frem til juni 2018.